Exakt vad jobbet som caddie innebär beror på vilka kunskaper caddien har och vad spelaren förväntar sig från sin caddie. I grunden är caddien en slags assistent, som ska hjälpa spelaren med alla praktiska detaljer under tävlingen så att han eller hon kan koncentrera sig helt på spelet och golfen. Det innefattar till exempel att bära golfbagen, att serva spelaren med klubbor, att sköta om klubborna (till exempel genom att göra rent klubborna efter slagen och hålla greppen torra om det regnar), att kratta bunkrar och att lägga tillbaka uppslagna grästorvor. Caddien fungerar också som en slags mental coach under tävlingen, som håller spelarens humör uppe och ser till att han eller hon är fokuserad. Om caddien är professionellt utbildad, och spelaren ber om det, kan han eller hon också hjälpa till med att stega upp mått, läsa linjer och rikta in spelaren.Golf_caddy

En utbildning till professionell caddie hålls bland annat av PGA of Sweden (Professional Golfer’s Association of Sweden). Kursen är fem dagar lång, och går bland annat in på historiken bakom caddies, vilka arbetsuppgifter caddien har, mätning, kommunikation, coachning och ekonomi. Även praktik och tävlingsbesök ingår i utbildningen. Som professionellt utbildad caddie finns alltid möjligheten att bli egenföretagare och ta enskilda uppdrag från golfspelare. Ett bra sätt att marknadsföra sina tjänster till rätt målgrupp kan då vara att beställa golfbollar med företagsnamnet tryckt på dem. Du hittar mer information om fördelarna med denna typ av marknadsföring på Logobollar.com.

En bra caddie kan göra stor skillnad för golfspelarens resultat. Elitspelaren Cecilia Ekelundh menar att en caddie kan göra mellan tre och fyra slags skillnad till hennes fördel, och mer än så om hon har hjälp från en utbildad tourcaddie. Men en caddie kan också ha negativ inverkan på spelet, om det är en dålig caddie. Ekelundh har upplevt flera exempel på minst sagt okvalificerade caddies, till exempel en som misstog en nedfallet äpple för golfbollen. Genom att göra fel som att köra bagen över greenen eller kratta bunkrar innan slaget kan caddien i värsta fall orsaka pliktslag för spelaren. Därför har det hänt att Ekelundh har avskedat caddies som inte visat sig hålla måttet mitt i en tävling. Se därför till att du har rätt kompetens innan du ger dig in på en karriär som caddie.

Taggar

 
 
 
 
sportpress