När man talar om klassiska golftävlingar är det svårt att undgå The Open Championship. Det är en av fyra majors, som avgörs under den internationella golftouren varje år. Det är Storbritannien som står som värd för tävlingen, men den är givetvis öppen för golfspelare från hela världen. Det innebär att under några dagar i juli kommer hela världseliten dit för att utkämpa en kamp om titeln. Att tävlingen går av stapeln på de brittiska öarna för alltid med sig intressanta aspekter i och med ett oberäkneligt klimat. Det gör att hård blåst och regn kan ställa till det för både spelare och publik. Det allra flesta anser dock att det hör till charmen hos den här turneringen som är en av världens äldsta golftävlingar.

 

Det var för 155 år sedan, 1860, som turneringen spelades för allra första gången. Ett bevis på att tävlingen vuxit är att det bara var åtta tävlande vid första arrangemanget. En av dem var Willie Park Sr, som plockade hem den första The Open-titeln i historien. Han slog en annan skotsk spelare vid namn Old Tom Morris, vars son Young Tom Morris också tillhörde spelarna. Alla dessa namn har blivit legendariska tack vare sin inblandning i de första upplagorna av turneringen, och de är ofta porträtterade i klubbhuset vid banorna som arrangerar The Open varje år.British Open 2

 

För att antalet spelare inte ska bli alltför stort under själva turneringsdagarna behöver deltagarna kvala in till tävlingen. Det sker med hjälp av förkval som liknar andra sporters kvalifikationssystem – fotboll, exempelvis. Skillnaden är att kvalet bara pågår i några dagar, och de sker alltid utanför tävlingsbanan. Det innebär att svenska golfare, som har siktet inställt på att ställa upp i turneringen, får försöka kvala sig in på en bana hemma i Sverige. När de har fått en biljett till Skottland kan de ställa upp på samma villkor som de stora stjärnorna – och hoppas att en bra helg gör att de blir för evigt ihågkomna inför världspublik i tv-sofforna.

 

The Open har arrangerats på många olika banor genom åren, och de alternerar mellan olika brittiska spelplatser. 2014 utspelade sig turneringen på Royal Liverpool Golf Club utanför Liverpool i England, där nordirländaren Rory McIlroy vann titeln för första gången. 2015 kommer turneringen att arrangeras i Skottland, närmare bestämt på Old Course at St Andrews. Med sitt sceniska landskap har många golfälskare redan bestämt sig för att åka till platsen för att beskåda turneringen på plats. För den som föredrar att sitta hemma i soffan går det ändå att få en smak av Skottland genom att smutta på en whisky som exempelvis Famous Grouse .

Taggar

 
 
 
 
sportpress