Kända golftävlingar
Som många andra sporter har även golfen utvecklat en omfattande professionell tävlingsverksamhet och varje år spelas flera stora tävlingar världen. De organisationer som anordnar tävlingarna kallas för ”tour”. De skaffar fram sponsorer och bestämmer vilka spelare som är kvalificerade att delta i respektive tävling. Några av de mest kända tourerna är den amerikanska och europeiska PGA-tourerna, LPGA-touren och LET-touren. I dessa prestigefyllda tävlingar är det stora prissummor som man tävlar om. Det är inte helt ovanligt att vinstsumman uppgår till ett sjusiffrigt belopp i svenska kronor. I Sverige finns Nordea Tour, vilken är en del av Challenge Tour som inleder Europatouren.

 

Begreppet Grand Slam
Att göra en grand slam betyder att en enskild spelare vinner de fyra stora golfturneringarna under ett och samma år. På herrsidan har detta endast inträffat en gång under år 1930 när Robert Tyre Bobby Jones Jr vann British Amateur, British Open, US Open och US amateur. Numera har US Masters och amerikanska PGA Championships ersatt de båda amatörmästerskapen för att man ska vinna en Grand Slam.

 

Grand Slam har vunnits av två damer, men däremot inte enligt dagens förutsättningar. Bebe Zaharias vann år 1950 då det endast fanns tre majortävlingar. År 1974 vann Sandra Haynie även Grand Slam under förutsättningarna av endast två majortävlingar. Att vinna en Grand Slam genererar inte i några prissummor eller övriga priser. Däremot är det mycket ära och berömmelse som står på spel.

 

Grand Slam-turneringar
De fyra största golftävlingarna på både herr- och damsidan brukar betecknas som majors eller Grand Slam-turneringar. Dessa består av the Masters Tournament, US Open, The Open Championship (British Open) och PGA Championship på herrarnas sida. För damerna gäller Kraft Nabisco Championship, U.S. Women’s Open, LPGA Championship och Weetabix Women’s British Open.

 

Stort mediapådrag
Alla majors och andra större golftävlingar har stor uppståndelse över hela världen och övervakas och tv-sänds. På varje tävling finns alltid en stor publik som entusiastiskt följer spelet. För de som inte har möjlighet att följa tävlingarna live finns det massor av sportkanaler, exempelvis C More Sport, som ser till att man aldrig missar en enda minut av spelet.

Din guide till golftävlingar 1

Taggar

 
 
 
 
sportpress