Golf kan för en åskådare te sig som en sport som inte alls är särskilt fysiskt ansträngande, eftersom tempot ofta inte är särskilt högt. Golf är dock trots det en mycket krävande sport, som fordrar att man håller koncentrationen uppe under flera timmar (man får ju inte tappa fokus inför ett viktigt slag). Kroppen arbetar alltså med låg energiomsättning under många timmar, samtidigt som man är utsatt för psykisk press och spänner sig för att använda sin finmotorik. Detta påverkar kroppen genom att man förlorar mycket vätska (en golfare kan förlora mellan två och tre liter vätska under en runda en varm sommardag), genom att blodsockret sänks och genom att kroppens halt av stresshormoner förändras. Det är därför viktigt att ge kroppen rätt mat inför en tävling, för att hålla energin uppe.800px-Golf_player_putting_green_2003

Ungefär en eller två timmar innan tävlingen är en bra tid för att äta och dricka, eftersom kroppen då hinner smälta maten, men det inte har gått så lång tid att blodsockret hinner sjunka. Under denna måltid ska du framförallt se till att äta långsamma kolhydrater, som kommer att ge kroppen energi under en längre period. Pasta passar utmärkt, liksom råris. Om ditt mål innan tävlingen består av frukost är det bra att äta gröt, fil och müsli eller något annat som innehåller mycket fullkorn. Det är också viktigt att du fyller på med mycket vatten under denna måltid.

Om tävlingen pågår under flera timmer behöver du också fylla på energidepåerna under tävlingens gång. Du bör äta ett mellanmål med långa kolhydrater efter ungefär en och en halv timme – en frukt eller en smörgås av grovt bröd passar bra.

Slutligen måste du låta kroppen återhämta sig efter tävlingen med både mat och vatten. Efteråt passar det bra med snabba kolhydrater, eftersom det snabbt ger kroppen ny energi. En banan, lite russin eller en smörgås med ljust bröd är bra att äta direkt efter tävlingen, och inom en eller två timmar bör du äta en full måltid. Drick också mycket vatten för att ta igen det du förlorade under tävlingen.

Om du behöver recept och inspiration för att laga mat som passar en golfare kan du gå in på Matklubben.se.

Taggar

 
 
 
 
sportpress