Även om golf är den tredje största sporten i Sverige idag, så finns det nog ett och annat du inte vet om den folkkära sporten. Eller vad sägs om att golf spelats i rymden? Ja, golf är faktiskt den enda sporten som spelats på månen. Under Apollo 14-uppdraget 1971 passade astronauten Alan Shepard på att prova på ett par golfslag. Med hjälp av en hemmagjord järnsexa svingade han iväg två vita golfbollar över månens yta. På månen kan en golfboll teoretiskt sätt slås så långt som flera kilometer. Detta eftersom månen inte har någon atmosfär, inget luftmotstånd och en mycket svagare gravitation än på jorden.

Golf världen runt

Enligt Golf.com finns den vassaste golfen i USA. Landet i väst dominerar topp 3-listan med banor i New Jersey, Kalifornien och Georgia. Men även här på hemmaplan finns det banor med hög klass. Nordens 100 bästa banor har utsetts och 55 av dessa ligger i Sverige. Högst i topp finner vi Bro Hof Slot Golfklubb med banan Stadium Course. Banan byggdes 2007 och är noga designad för att alltid hålla spelarna på tårna. Men var beredd att ta med stora plånboken. greenfeen ligger på hela 2500 kronor. Klubbens andra bana, Castle Course återfinns också på topplistan, på plats nummer 12. Totalt finns ca 1 100 golfbanor i Norden.

Golf förlänger livet

Visst kan en golfrunda suga till i plånboken, men golf är faktiskt en bra investering i hälsan. Golfare lever i genomsnitt 5 år längre än jämnåriga icke-golfare. Under de 4-5 timmarna som en golfrunda pågår så promenerar man närmare 12 000 steg. Att promenera minskar risken för bland annat stroke, typ 2-diabetes, och vissa cancerformer. Dessutom är golf ett bra alternativ när man vill håll sig aktiv på äldre dagar, den största åldersgruppen är 61-70 år. Men även om golf är en av våra mest folkkära sporter så är det såklart inte för alla. Det finns fler sätt att ta del av samma hälsofördelar, trädgårdsarbete är ett annat populärt alternativ. På buildor.se finns massor av alternativ för den händige!

 
 
 
 
sportpress